{ "title": "Ağız Yarası Bulaşıcımıdır", "image": "https://www.agizyaralari.gen.tr/images/Agiz-Yarasi-Bulasicimidir-82.jpg", "date": "21.01.2024 09:56:05", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Ağız yarası bulaşıcımıdır, enfeksiyon hastalıkları içerisinde yer alan ağız yarası bulaşıcı niteliktedir. Ağız kapsamındaki diğer organları da etkisi altına alan bu rahatsızlık birtakım sebeplerle birlikte ortaya çıkar. Zararlı bakteri ve virüslerin varlığı ağız yarası bulaşıcımıdır denildiğinde mikroorganizma oluşumu ile bulaşıcılığı meydana getirecektir. Ağız kısmına kirli besin maddelerinin alınması, dezenfekte edilmeyen ağız bakım ürünlerinin kullanımı, başkalarının ağzına kullandığı kaşık, çatal, bardak gibi gereçlerin kullanımı kan damarları içerisinde iltihap oluşumu gibi etkenler ağız yarasını oluşturup bulaşıcılığı tetikler. Öpüşmek eylemi de ağız yarasının bulaşma olasılığını arttırır.

Ağız yarası ile doku üzerinde oluşan iltihaplanma veya kanamayı gidermek için kullanılan peçete veya sargı bezlerinin tek kullanımlık olmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde bölgesel olarak başlayan yara tüm alanı kapsar. İyileşme aşamasından mikrobik ortamdan uzak durulması sağlık bakımından oldukça önemlidir. Bununla birlikte katı besin maddelerinden uzak durmak, yaranın koparılmaması, asitli içecek tüketiminin kısıtlanması ve sıcak besin maddelerinin bir süre engellenmesi ağız yarası bulaşıcılığının en az seviyeye indirilmesi için önem teşkil eder.

Ağız yarası diş etlerine bulaşıcı mıdır?

Ağız bölgesinde oluşan herhangi bir yara türü bütün alanı sarıp diş etlerine kadar etki eder. Diş eti kanaması ve iltihaplanması bu rahatsızlık sonucunda ortaya çıkar. Mikroplarla birlikte yayılım gösteren ağız yarası diş etine bulaşarak hayatı olumsuz yönde etkiler. Konuşmada isteksizlik, iştahsızlık ve ağrı hissi yüz gösterdiğinde önlem adına mutlaka doktora başvuru yapılmalıdır. Aksi takdirde bulaşıcı etkisiyle tüm diş eti alanını kapsayan bulaşıcı nitelikli bu enfeksiyon ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir.

Ağız yarasının diş etlerine yayılmaması için dişin düzenli olarak fırçalanıp bu fırçanın temiz bir şekilde yıkanması gereklidir. Dezenfekte edilmeyen fırça üzerinde bakteri oluşumları başlar. Buna engel olmak amacıyla belirli aralıklarla ağzı soğuk su ile çalkalamak da son derece önemlidir. İlaç kullanımı hususunda ilaca enfeksiyonun bulaşmaması için ilaç giriş noktalarının temiz tutulup kapaklarının sıkı bir şekilde kapatılıp uygun şartlarda muhafaza edilmesi gerekmektedir.
" } ] }