{ "title": "Bebeklerde Ağız Yaraları", "image": "https://www.agizyaralari.gen.tr/images/Bebeklerde-Agiz-Yaralari-67.jpg", "date": "21.01.2024 00:36:23", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "
Bebeklerde ağız yaraları, yeni doğan bebeklerin sağlıklı gelişimi için belirli bir süre anne sütüyle beslenmeleri gerekmektedir. Bebeklerde ağız yaraları birçok bebeğin yaşadığı sorunlarından birisidir ve yeni doğan bebeklerde daha sık görülmekle birlikte, bu yaralar yaklaşık iki yaşına kadar ara ara devam etmektedir. Bebeklerde ağız yaraları sezaryen ile doğuma oranla normal doğumda dünyaya dünyaya gelen bebeklerde daha sık görülür, bunun sebebi ise doğum esnasında bebeğin sindirim ve solunum sistemine yerleşen çeşitli mantarların ağız yarası oluşturmasından kaynaklanır. Bebeklerde ağız yaraları ilk başta uçağa benzeyen ve halk arasında pamukçuk olarak tabir edilen ağız yaralarından oluşur, bu yaralar genel olarak dil üzerinde, yanakta, damakta, ağız içerisinde ve dudakta görülür. Bebeklerde ağız yaralarının belirtileri ise bebekte yüksek ateş ile ortaya çıkan huzursuzluk, halsizlik, Emme zorlukları ve aşırı ağlama ile kendini belli eder.

Bebeklerde ağız yaraları ve dikkat edilmesi gereken hususlar

Bebeklerde oluşan ağız yaralarının tedavisinde ilk önce belirtileri iyi bilmek gerekmektedir. Bebeğim bu yaralarının iyileşmesi için doktora gitmesi gereklidir. Doktorun vereceği ilaçlarla bebeğin bu yaraları çabuk iyileşir fakat bazı önemli hususlara da dikkat edilerek bu yaraların bebeğe tekrar bulaşmaması da sağlanabilir. Bunun için yapmamız gerekenler ise bebeğin yattığı yatağını, battaniyesini, kundağını, arabasını ve eşyalarını temiz tutulmamız ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekmektedir. Bütün tedavi uygulamalarına rağmen bebeğin ağzındaki bu yaraları hala geçmiyor ve sık sık tekrarlıyorsa, kesinlikle doktor kontrolü altında tutulması ve kendi eline geçmesi beklenmemelidir. Zira yaraların kendiliğinden geçmesi beklerken bebeğin anne sütünü yeterince alamaması, daha ciddi hastalıklara davetiye çıkarmak anlamını taşıyacaktır. Bebeği doktora götürdüğünüzde hastalık belirtileri doktora tam olarak anlatılmalı yanlış bilgiler verilmemelidir. Bu sebepten dolayı bebeğinizdeki belirtilerin iyi teşhis edilmesi ve ona göre önlemler alınması oldukça önemlidir.
" } ] }