{ "title": "Çocuklarda Ağız İçi Yarası", "image": "https://www.agizyaralari.gen.tr/images/Cocuklarda-Agiz-Ici-Yarasi-71.gif", "date": "21.01.2024 05:40:09", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Çocuklarda ağız içi yarası, Diş etinde, yanaklarda, ağız içinde veya dilde meydana gelir. Birçok nedene bağlı oluşabilmektedir. Çocuklarda ağız içi yarası aşırı korkacak ya da tedirgin olmaya gerektirecek bir rahatsızlık değildir. Bazen bir haftaya yakın bir sürede kendiliğinden geçmektedir. Bazı çocuklarda ise daha uzun sürmesine bağlı olarak bazı krem tedavileri gerektirir.

Çocuklarda ağız içi yarası için tedavi merhemleri tükürükle erimeyen ve yara üstünde kayan türdendir. Bu yüzden çocuğu rahatsız etmeden iyileşme sürecini hızlandırırlar. Çocuklarda ağız içi yarası, beslenme bozukluğuna bağlı olarak iştah azalmasına yol açmaktadır. Bu yüzden ebeveynler bu dönemde yemek yerken canı yanan çocuğu fazla zorlamamalıdırlar. Can yakmayacak sıvı ağırlıklı beslenme yöntemleriyle yaranın iyileşmesi beklenmelidir.

Çocuklarda ağız içi yarası etkileri nelerdir?

Çocuklarda ağız içi yarası için yapılan araştırmalar sonucunda bu durumun psikolojik ve ruhsal sorunlardan kaynaklı ortaya çıkabildiğine saptanmıştır. Bazı çocuklarda okula başlama döneminde ağız içi yarası meydana gelmektedir. Bu durumun çocuğun ruhsal durumuna karşılık çocuğun vücudunun dışarı attığı bir tepkidir. Çocuklarda ağız içi yarasının nedeni iyi saptanmalı ve çözüm ona uygun olmalıdır. Aşırı devam eden durumlarda doktora başvurulmalı ve kan tetkiki yaptırılmalıdır. Fakat genel olarak çocuklarda ağız içi yarası pek ciddi bir sorun teşkil etmez. Gün içinde çocuğun kaptığı bir enfeksiyon veya yediği bir besine karşılıkta meydana çıkabilir. Ağırlıklı olarak ateşlenen ve hastalanan çocuklarda bu dönemde sıklıkla meydana gelir ve çocuk iyileşene kadar devam eder. Bebeklerde ise bu durum daha çok pamukçuk adı verilen rahatsızlık olarak ortaya çıkar ve kısa sürede geçer. Tedavileri oldukça kolay olan hastalıklardır.

Çocuklarda ağız içi yarası için ebeveynler mutlaka çocuğun dişlerini kontrol ederek, dişin biçiminden kaynaklı olup olmadığına emin olmalıdırlar. Sivri biçimde oluşan veya kırık dişler kolaylıkla ağız içi yarasına neden olmaktadırlar.

Çocuklarda ağız içi yarası neden olur?
Çocuklarda ağız içi yarası için neler yapılmalıdır?
" } ] }